Moestuinblog

Leer alles over moestuinieren door het lezen van deze informatieve blogs. 

Vloeibare biologische moestuinvoeding: 7 voordelen

Het gebruiken van plantenvoeding in je moestuin zorgt ervoor dat je moestuinplanten alle essentiële voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben voor een gezonde groei en een goede opbrengst. In deze blog geef ik zeven voordelen van vloeibare biologische moestuinvoeding.

Lees meer »

Komkommers kweken in de moestuin

De komkommer is een jaarlijks terugkerende groente in mijn moestuin. Ik kweek ze graag omdat ik zelf gekweekte komkommers veel lekkerder vind dan komkommers uit de winkel. Wil jij ook je eigen komkommers kweken? In deze blog vertel ik je alles over het zaaien, kweken en oogsten van komkommers. Ook geef ik je tips om je oogst te vergroten. 

Lees meer »

Tuinbonen kweken in de moestuin

Tuinbonen kweek ik voor mijn vader in de moestuin, hij is er gek op. Zelf vind ik ze wat minder lekker, maar ik vind het wel erg leuk om ze te verbouwen. In deze blog leg ik je uit wat tuinbonen zijn, wanneer je tuinbonen kunt zaaien en geef ik je tips voor de beste standplaats voor tuinbonen. Ook vertel ik over bemesting en wat je kan doen tegen luizen. 

Lees meer »

Snijbiet in de moestuin: de beste tips

Als je wat meer kleur in je moestuin wilt, is snijbiet een goede keuze. Snijbiet is er namelijk in bijna alle kleuren van de regenboog. In deze blog lees je meer over wat snijbiet is, welke soorten snijbiet er zijn en hoe je snijbiet kan kweken in je moestuin. Ook geef ik tips voor het bewaren van snijbiet. 

Lees meer »

Wat is een moestuinplan?

Voordat je  begint met je moestuin, is het belangrijk om hiervoor een planning te maken: een moestuinplan. In het moestuinplan maak je een plan voor wat je wilt planten en waar dit komt te staan. Ook kan je hierin bijhouden wat er in je moestuin gebeurt. In deze blog leg ik uit wat een moestuinplan is, uit welke onderdelen een moestuinplan bestaat en wat de voordelen van een moestuinplan zijn. 

Lees meer »

Hoe kan je zaaien in de moestuin?

In de moestuin kan je de groentes en kruiden op verschillende manieren zaaien. Sommige soorten kan je direct buiten in de volle grond zaaien, maar andere soorten moeten juist binnen worden voorgezaaid. In deze blog leg ik uit welke verschillende manieren van zaaien er zijn en geef ik je tips om zo goed mogelijk te kunnen zaaien. 

Lees meer »

Zes geneeskrachtige kruiden voor in je moestuin

Tegenwoordig hebben we natuurlijk dokters, ziekenhuizen en medicijnen maar vroeger moesten de mensen zelf hun eigen “medicijnen” maken. Vaak werd daarbij gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van kruiden. Deze recepten en geneeskrachtige kruiden gebruiken we nu nog steeds. In deze blog vertel ik je over zes geneeskrachtige kruiden die je zelf kunt kweken in je moestuin.

Lees meer »

Wat is wisselteelt?

Je kan niet elk jaar dezelfde groentes kweken op hetzelfde stuk grond in je moestuin. Hiermee put je namelijk de bodem uit en wordt de kans op ziektes groter. Het is daarom belangrijk om wisselteelt toe te passen. In deze blog leg ik je uit wat wisselteelt is en hoe je dit kan toepassen in je moestuin.

Lees meer »

Zelf champignons kweken met een kweekset

Lijkt het je leuk om zelf champignons te kweken, maar heb je geen idee hoe dat moet? Met een paddenstoelen kweekset is dat heel eenvoudig en lukt het jou ook! Het is ook erg leuk met kinderen champignons te kweken met behulp van deze set. In deze blog vertel ik je alles over champignons en hoe je deze kan kweken met onze kweeksets. 

Lees meer »

Kweken in plantzakken: voor- en nadelen

Kweken in potten of bakken is ideaal als je geen tuin of beperkte ruimte hebt. Zelfs als je een grote tuin hebt, kunnen potten en bakken je de nodige flexibiliteit geven. Echter zijn potten vaak zwaar om te verplaatsen. Aan het einde van het seizoen nemen de lege potten ook nog veel plek in. Plantzakken bieden alle voordelen van potten en nog meer. In deze blog zet ik alle voor- en nadelen van kweken in plantzakken op een rijtje.

Lees meer »

Aubergine in de moestuin: de beste tips

De aubergine is in de moestuin niet te missen door zijn mooie paarse kleur. Hij ziet er niet alleen mooi uit, de aubergine is ook erg gezond en bevat weinig calorieën. In deze blog lees je alles over hoe je aubergine kunt voorzaaien, uitplanten, oogsten en bewaren. 

Lees meer »

Een verhoogde houten moestuinbak maken in 4 stappen

Wil je graag je eigen moestuin, maar heb je weinig ruimte of grond die hier niet geschikt voor is? Maak dan een verhoogde moestuinbak! Een verhoogde moestuinbak kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt en kun je vullen met voedingsrijke grond. Een verhoogde moestuinbak is ook handig als je rugklachten hebt, zodat je niet hoeft te bukken. In deze blog leg ik je uit hoe je zelf in vier stappen een verhoogde moestuinbak kunt maken. Zo kun jij straks ook genieten van de groentes uit je eigen tuin! 

Lees meer »

Een moestuin beginnen met de no dig methode

De no dig methode, wat letterlijk "geen graafwerk" betekent, is een manier van moestuinieren waarbij je groentes kan kweken zonder de grond te spitten of om te woelen. In plaats daarvan leg je organisch materiaal, zoals compost, mulch of stro, bovenop de bodem. In deze blog leg ik je graag uit hoe jij een no-dig moestuin kunt beginnen en wat de voordelen hiervan zijn.

Lees meer »

Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin

Wil jij een moestuin in je voor- of achtertuin beginnen en wil je weten hoe je deze het beste kan aanleggen en waar je op moet letten? Lees dan dit handige stappenplan voor het aanleggen van een moestuin en gebruik de nuttige tips om je moestuin tot een succes te maken.

Lees meer »

Verspenen: hoe doe je dat?

Wanneer je zaailingen groot genoeg zijn moet je ze overplaatsen naar een groter potje. Dit noemen we verspenen, een term die je vaak tegenkomt bij het moestuineren. In het nieuwe potje kan de wortel van elk plantje goed groeien, omdat ze niet langer de voedingstoffen uit dezelfde grond halen, waardoor het ene plantje beter groeit dan de andere. In deze blog vertel ik je meer over het belang van verspenen van je zaailingen, wanneer je dat het beste kan doen en wat de beste manier is om te verspenen. Ook laat ik je zien dat niet elke groentesoort geschikt is om te verspenen. 

Lees meer »

Wat is de beste plek om een moestuin te beginnen?

Om zo veel mogelijk plezier van je moestuin te hebben, is het goed om deze op de juiste plek te beginnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je let op het aantal zonuren en de kwaliteit van de grond. Wil je graag een moestuin beginnen, maar weet je niet zo goed welke plek in je tuin hier het meest geschikt voor is? Lees dan verder voor mijn tips die je kan gebruiken om de beste plek voor je moestuin te bepalen.

Lees meer »

Tomaten in de moestuin: de beste tips

Tomaten zijn één van de meest populaire groentes in de Nederlandse moestuin. Je ziet in elke moestuin wel één of meerdere soorten tomaten staan. In deze blog delen we de beste tips om tomaten in je moestuin te laten groeien. Je leest welke soorten tomaten er zijn, hoe en wanneer je het beste tomaten kan zaaien, verspenen en uitplanten en wat je kan doen om veel tomaten te kunnen oogsten. 

Lees meer »

Pepers zaaien: de beste tips

De peper is een favoriet in elke moestuin. Elke moestuinierder heeft wel een keer pepers gezaaid, gekocht of gegeten. In veel Aziatische gerechten gebruiken we pepers. Of ze nou zoet of heet zijn, pepers zijn een ideale smaakmaker. Door het stofje capsaïcine dat vooral in de zaden zit, krijgt de peper zijn bekende scherpte. Er zijn vele soorten pepers, maar de meest bekende pepersoorten zijn paprika, Jalapeño, Cayennepeper, Madame Jeanette, Habanero en Carolina Reaper. Wij geven jou in deze de blog de beste tips om pepers te zaaien en te laten groeien. Ook leggen we uit wanneer je de pepers kan oogsten en hoe je deze het beste kunt bewaren. 

Lees meer »

Moestuintips voordat je op vakantie gaat

Ga je op vakantie deze zomer? Ik geef je graag een aantal tips, zodat je moestuinplanten niet uitdrogen tijdens je vakantie en je na je vakantie nog steeds heerlijk kan genieten van je moestuin. En ook niet onbelangrijk: dat je na je vakantie nog kan oogsten!

Lees meer »

Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?

Moestuinplantjes die je binnen hebt voorgezaaid en opgekweekt, kan je niet zomaar buiten in je moestuin uitplanten. Ze zijn daar nog te zwak voor en zullen het vaak niet overleven. Je moet de plantjes daarom eerst afharden. In deze blog leg ik je uit wat afharden is en vertel ik hoe je de zaailingen het beste kunt laten afharden. 

Lees meer »

Rootrainers

Ken je dat, dat je een zaadje hebt opgekweekt tot een plantje en dat de wortels van het plantje in een kluitje zijn opgehoopt op de bodem van het potje? Wist je dat het plantje hierdoor minder sterk wordt? Doordat de wortels minder voedingsstoffen kunnen opnemen, produceren ze minder. Daarnaast kunnen de wortels beschadigd raken bij het verspenen. Hier is iets op gevonden: de Rootrainer. In deze blog laat ik je zien wat een Rootrainer is, hoe je deze kan gebruiken en wat de voordelen van een Rootrainer zijn. 

Lees meer »

Courgette - tips om je oogst te vergroten

Courgette is één van mijn favoriete groentes om te zaaien en te planten. De courgette is familie van de pompoen en komkommer. Dat houdt dus in dat het een vruchtgewas is. De plant wordt snel groot, met mooie grote groene bladeren. Tussen de bladeren groeien de bloemen en uit de bloemen komen de courgettes. De courgette is makkelijk, snel en geeft veel vruchten. Hieronder geef ik je een aantal tips die ik zelf toepas en waarmee jij je oogst ook kan vergroten. 

Lees meer »

Stappenplan voor het maken van je eigen vierkante meter moestuin

Heb je niet zoveel ruimte in je tuin, maar wil je toch graag je eigen moestuin beginnen? Maak dan een vierkante meter moestuinbak! Deze kan je in verschillende vakken verdelen, zodat je op een kleine ruimte verschillende groentes en kruiden kan kweken. In dit artikel lees je alles over hoe je deze moestuinbak in vier stappen kan maken, wat je nodig hebt en wat de aandachtspunten zijn.

Lees meer »

De moestuin in december

In december kan je buiten in je moestuin niet zoveel doen. Door de vorst is de grond vaak bevroren en de winterharde planten zijn in winterslaap. December is daarom een uitstekende maand om je alvast voor te bereiden op het moestuinseizoen van volgend jaar. En nu de eerste vorst is geweest, zijn er een aantal groentes die geoogst kunnen worden!

Lees meer »

De moestuin in november

Het wordt buiten steeds kouder en de winter laat zich af en toe al even zien. Je denkt daarom vast dat er deze maand weinig te doen is in de moestuin, maar niets is minder waar! Je kan nog steeds oogsten en zaaien, zowel binnen als buiten. Ook is het tijd om je moestuin voor te bereiden op het volgende moestuinseizoen. In deze blog deel ik vijf dingen die ik deze maand ga doen. 

Lees meer »

De moestuin in augustus

Augustus is een maand waarin je volop kunt oogsten uit de moestuin. Ik vind het super leuk om aan het einde van de middag onze moestuin in te lopen om groentes te oogsten voor het avondeten van die dag. Verser eten kan bijna niet! Naast het oogsten zijn er ook nog genoeg andere dingen om deze maand in je moestuin te doen. Ik zal hierna een aantal van de dingen delen die ik deze maand ga doen. 

Lees meer »

De moestuin in juli

Juli is een prachtige maand voor moestuinliefhebbers. De zon schijnt fel, de dagen zijn lang en de groenten in onze moestuinen groeien in volle glorie. Het is tijd om te genieten van de vruchten van ons harde werk. Tomaten worden rijp en sappig, komkommers groeien snel en bonen kun je al lekker oogsten. Het is belangrijk om regelmatig te oogsten om de planten aan te moedigen om nog meer te produceren. Vergeet niet om ook kruiden zoals basilicum en peterselie te plukken, ze voegen smaak toe aan elke maaltijd.

Lees meer »

Wat kan je zaaien in juni?

In juni kun je nog veel groentes zaaien, voornamelijk buiten. Binnen voorzaaien is nu echt wel voorbij. Als je nog ruimte hebt in je kas kan je daar natuurlijk nog wel blijven zaaien. In deze blog geef ik je een aantal voorbeelden van groentes die je buiten kunt zaaien in juni.

Lees meer »

Wat kan je zaaien in mei?

Mei is een geweldige maand om te zaaien, want de temperatuur begint op te lopen en daardoor begint de grond ook op te warmen. In deze blog geef ik je informatie over een aantal groentes die je kunt zaaien in mei. 

Lees meer »

Zes dingen die je in mei kan doen in je moestuin

In de maand mei is er veel te doen in de moestuin. De temperatuur loopt steeds verder op en halverwege de maand kunnen de groentes en kruiden die gevoelig zijn voor vorst ook buiten worden uitgeplant. In deze blog deel ik zes dingen die ik deze maand in de moestuin ga doen. 

Lees meer »

Wat kan je zaaien in april?

De koude wintermaanden zijn nu voorbij, maar natuurlijk blijft de kans op vorst nog tot en met half mei bestaan. Veel moestuinierders beginnen nu met het zaaien van bloemen, kruiden en groentes. In deze blog laat ik een aantal soorten zien die je kan zaaien in april.

Lees meer »

Vijf makkelijke theekruiden die je kan zaaien in april

Vind jij verse kruidenthee ook zo lekker? Hoe leuk is het dan om de kruiden voor je thee uit je eigen tuin te halen! Je kan in april al met deze vijf kruidensoorten beginnen, zodat je de hele zomer van verse kruidenthee kunt genieten. Deze soorten zijn ook geschikt om te drogen. Zo kan je zelfs na de zomer nog genieten van je eigen thee!

Lees meer »

Wat kan je in de moestuin doen in april?

Met het fijne lenteweer is het buiten goed werken! De regen is ook goed voor je moestuin want de toplaag van de grond wordt snel droog. De dorre wintertuin zal nu snel veranderen in een groene oase. Wil je weten wat je allemaal in de moestuin kan doen in april? Lees dan gauw verder!

Lees meer »

Wat kan je zaaien in maart?

Maart is een goede maand om te beginnen met het zaaien van vele soorten groenten, kruiden en bloemen. Natuurlijk hebben we in de maanden hiervoor al leuke dingen gedaan die te maken hebben met moestuinieren, maar in de maand maart kun je echt bezig in je moestuin. In deze blog vertel ik je wat je kunt zaaien in maart.

Lees meer »

Zes exotische groentes die je kan voorzaaien in maart

Je kan in maart al beginnen met het voorzaaien van allerlei soorten groentes. Naast de bekende Nederlandse groentes zoals wortelen en spinazie, kan je ook al een start maken met het voorzaaien van exotische groentes. Lijkt het jou leuk om dit jaar ook exotische groentes te verbouwen? Lees dan gauw verder met welke soorten je deze maand al kunt beginnen! 

Lees meer »

Acht dingen die je kan doen in je moestuin in maart

Het is eindelijk voorjaar! Het moestuinseizoen is dus letterlijk geopend. Het gaat bij ons altijd kriebelen rond deze tijd, we kunnen eindelijk lekker buiten zaaien! Het kan soms toch nog best koud en nat zijn in maart, maar gelukkig hebben we laarzen, een dikke trui en een warme jas. Heb je ook zo'n zin om aan de slag te gaan? Lees dan gauw verder om te zien wat je allemaal kan doen deze maand. 

Lees meer »

Wat kan je zaaien in februari?

Misschien denk je nu wel: zaaien in februari? Dan al? Ja, je zou al kunnen beginnen met zaaien in februari. Je kan binnen voorzaaien in een verwarmde kas en ook buiten, in een koude kas. In deze blog vertel ik je welke groente- en kruidensoorten je in februari kan voorzaaien. Ook geef ik je een aantal zaaitips. 

Lees meer »

Wat kan je in de moestuin doen in februari?

Voor mij is februari één van de mindere maanden van het jaar. Ik ben echt een koukleum, ik ben niet gemaakt voor de winter. Één van de weinige voordelen aan de winter, is dat we nog lekker boerenkool uit eigen tuin kunnen eten! Toch is er in februari al wat te doen in je moestuin. In deze blog vertel ik je wat je precies kan doen in je moestuin.

Lees meer »

De moestuin in januari

Wauw het is alweer januari, wat is het afgelopen jaar snel voorbij gegaan! Nu het nieuwe jaar begonnen is, is het een mooi moment om te beginnen met het maken van plannen voor je moestuin. Januari is een goede maand om dit te doen, want buiten in de moestuin is nog niet zo veel te doen. In deze blog lees je wat je allemaal kan doen in je moestuin in januari. 

Lees meer »