Wat kan je zaaien in juni?

In juni kun je nog veel groentes zaaien, voornamelijk buiten. Binnen voorzaaien is nu echt wel voorbij. Als je nog ruimte hebt in je kas kan je daar natuurlijk nog wel blijven zaaien. In deze blog geef ik je een aantal voorbeelden van groentes die je buiten kunt zaaien in juni.

Oogst van boerenkool

Boerenkool

Boerenkool kan deze maand het beste buiten op een zaaibed worden gezaaid. Na het ontkiemen kunnen de zaailingen na zo'n vijf tot zes weken worden verplaatst naar de plaats van bestemming. Oogst de boerenkool nadat de eerste nachtvorst is geweest. De boerenkool is namelijk zoeter van smaak na een beetje vorst, doordat het zetmeel in de bladeren wordt omgezet in suikers. 

 

Japanse tatsoi

Tatsoi is een Aziatische bladgroente met stevige groene bladeren. Tatsoi heeft veel weg van spinazie, maar tatsoi is geen bladgroente zoals spinazie. Tatsoi behoort tot de koolsoorten. Je kan tatsoi het beste zaaien op een plek in de volle zon of halfschaduw. De zaden ontkiemen na ongeveer vijf tot tien dagen en na zo'n vijftig dagen is je tatsoi klaar om te oogsten. Door regelmatig te oogsten bevorder je nieuwe bladgroei. Tatsoi heeft een licht kruidige koolsmaak en is lekker door salades en roerbakgerechten. 

 

Komatsuna

Komatsuna is een snelgroeiende losse bladkool, met een frisse mosterdsmaak. Komatsuna kan gebruikt worden om te roerbakken, door een salade of als spinazie. Kies voor het zaaien van komatsuna een plek in de volle zon of halfschaduw. Zaai de zaden in rijen en houd een rijafstand van dertig centimeter aan. Wanneer de zaailingen ongeveer zeven centimeter hoog zijn, is het tijd om uit te dunnen. Na ongeveer veertig dagen is je komatsuna klaar om geoogst te worden. 

 

Wortel Scarlet Horn

De Scarlet Horn is waarschijnlijk ontstaan in de 16e eeuw in Hoorn, wat de naam ‘Horn’ zou hebben geïnspireerd. In Nederland werd dit ras niet meer geteeld, maar in Amerika is het weer herontdekt: dit zeldzaam ouderwetse ras is onlangs uit Amerika teruggehaald naar Nederland. 
Maak de grond goed los voordat je de wortels gaat zaaien, zodat de wortels goed naar beneden kunnen groeien. Zaai wortels in regels, met dertig centimeter tussen de rijen. Dun de wortels uit wanneer de zaailingen ongeveer vijf centimeter groot zijn. Ongeveer zeventig dagen na het zaaien zijn de wortels klaar om te oogsten. Voor de wortel Scarlet Horn geldt: hoe langer je wacht met oogsten, hoe zoeter de wortel wordt. 

 

Roze snijbiet

Roze snijbiet heeft een hele mooie lichtroze kleur, die je niet veel ziet in de moestuin. Door de opvallende kleur staat het mooi in elke (moes)tuin. Snijbiet zaai je het beste in rijen, op een zonnige plaats. Je kan beginnen met oogsten wanneer de bladeren ongeveer vijftien centimeter groot zijn. Vaak is dit zo'n vijftig dagen na het zaaien. Oogst dan de buitenste bladeren en laat het midden van de plant staan, zodat je meerdere keren kunt oogsten. Als je regelmatig oogst bevordert dat nieuwe bladgroei en zo verleng je de oogstperiode. Lees alles over het kweken van snijbiet in Snijbiet in de moestuin: de beste tips.

 

Koolrabi

Koolrabi is een koolsoort die bekend staat om de eetbare knol die boven de grond groeit. Koolrabi kan je voorzaaien in rijen, op een zonnige plaats. Wanneer de zaailingen minimaal vier blaadjes hebben en ongeveer vijf centimeter groot zijn, kan je ze verplaatsen naar de plek van bestemming. Houd daarbij een plantafstand van zo'n dertig centimeter tussen de planten en rijen aan. Je koolrabi is na zeven tot acht weken klaar om geoogst te worden. Laat de diameter van de koolrabi niet groter dan tien centimeter worden, anders wordt het taai. 

 

Zoals je ziet kan je nog veel groentes zaaien in juni. Naast de genoemde groentes kan je ook deze groentes nog zaaien in juni: andijvie, bladmoes, bieten, bloemkool, courgette, sla, radijzen en diverse bonen. Bekijk de zaaikalender voor een overzicht van alles wat je kan zaaien in juni. 

 

Dit vind je vast ook interessant:

Vijf dingen die je in juni kan doen in je moestuin
Zaaikalender juni
Courgette - tips om je oogst te vergroten
Snijbiet in de moestuin: de beste tips

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.