Snijbiet in de moestuin: de beste tips

Als je wat meer kleur in je moestuin wilt, is snijbiet een goede keuze. Snijbiet is er namelijk in bijna alle kleuren van de regenboog. In deze blog lees je meer over wat snijbiet is, welke soorten snijbiet er zijn en hoe je snijbiet kan kweken in je moestuin. Ook geef ik tips voor het bewaren van snijbiet. 

Regenboogsnijbiet

Wat is snijbiet

Snijbiet is een groentesoort die onder de bladgroentes valt. Snijbiet is ook wel bekend onder de naam warmoes. Snijbiet bestaat uit stevige stengels en donkergroene bladeren. De stengels zijn er in verschillende kleuren, zoals rood, roze en geel. De stengels van rode snijbiet lijken sprekend op de stengels van rabarber. De smaakt van snijbiet lijkt erg op de smaak van spinazie, maar dan iets meer richting de aardse smaak van rode biet. 

 

Welke soorten snijbiet zijn er?

Er zijn verschillende soorten snijbiet, elk met zijn eigen gekleurde stengel. Hieronder beschrijf ik de verschillende kleuren.

 

Rode snijbiet

De rode snijbiet heeft een prachtige kleur die zeker opvalt in je moestuin. Rode snijbiet staat ook bekend als rode bietenblad vanwege de rode kleur van de stelen en nerven van de bladeren.

 

Gele snijbiet

De opvallende gele kleur van gele snijbiet staat prachtig naast de rode snijbiet. Gele snijbiet heeft mooie gele stelen en nerven in het blad.

 

Groene snijbiet

Groene snijbiet is de meest bekende soort snijbiet en wordt ook wel gewoon snijbiet genoemd. Groene snijbiet heeft mooie lichtgroene bladeren en witte stelen en nerven in de bladeren.

 

Roze snijbiet

Roze snijbiet heeft prachtige roze stengels met lichtgroene bladeren. Roze snijbiet is één van de minst voorkomende soorten snijbiet die er is. Deze snijbiet geeft een mooie kleur aan je salades of in je moestuin.

 

Wanneer kan je snijbiet zaaien

Snijbiet kan al vroeg in het jaar worden gezaaid. Je kan vanaf maart al beginnen met zaaien. Ook in de herfst kan je nog snijbiet zaaien, zodat je van een late oogst kunt genieten. Bij een milde winter kan je snijbiet zelfs als tweejarige plant houden. 

 

De beste manier om snijbiet te zaaien

Je kan snijbiet voorzaaien in een kweekkasje, maar dat is niet noodzakelijk. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je snijbiet ook direct in de volle grond zaaien. Daarbij is het wel belangrijk dat de bodem goed is opgewarmd voordat je begint met zaaien. Dit kan je bijvoorbeeld doen door enkele weken voor het zaaien een kweektunnel op de plek waar je snijbiet wilt zaaien neer te zetten. Hierdoor kan de grond langzaam opwarmen. Je kan snijbiet heel makkelijk in rijen zaaien en later verplanten. 

 

Snijbiet verplanten

Wanneer je snijbiet in regels hebt gezaaid met weinig ruimte ertussen, kan je de zaailingen uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn. Dat houdt in dat de zaailingen minimaal vijf tot zes centimeter hoog moeten zijn. Als je zaailingen van dit formaat zijn, kunnen ze worden verplaatst naar de gewenste plek in je moestuin. Houd hierbij een plantafstand van 25 centimeter tussen de planten en 30 centimeter tussen de rijen aan. 

 

Snijbiet oogsten

Snijbiet kan worden geoogst vanaf mei tot en met oktober. Wanneer de bladeren 25 tot 30 centimeter groot zijn, kunnen ze worden geoogst. Snijd de bladeren tot net onder het blad af als je alleen het blad wilt oogsten. Als je ook de steel wilt oogsten, kan je beter drie tot vier centimeter boven de grond afsnijden. Snijd niet alle stengels eraf, want dan groeit de snijbiet gewoon door en kan je meerdere keren oogsten.

 

Snijbiet bewaren

Snijbiet kan je het beste direct na de oogst opeten. Als je snijbiet langer wilt bewaren na het oogsten, kan je het bewaren in de koelkast, invriezen of inmaken. 

 

Snijbiet bewaren in de koelkast

Je kunt de snijbiet in vochtige keukenpapier wikkelen en dan in een plastic zak of luchtdicht bakje bewaren in de koelkast. Hierdoor blijft het enkele dagen vers.

 

Snijbiet invriezen

Als je snijbiet langer wilt bewaren, kan je het ook invriezen. Voordat je het gaat invriezen, moet de snijbiet eerst kort worden geblancheerd. Daarna kan je het in porties verdelen en bewaren in een diepvrieszakje of luchtdicht bakje. Ik vacumeer snijbiet vaak nog voordat ik het invries, zodat het minder ruimte inneemt. 

 

Snijbiet inmaken

Je kunt snijbiet ook inmaken door het te fermenteren of in te leggen in azijn. Hierdoor krijgt de snijbiet een unieke smaak en is het langer houdbaar. 

 

Hoe gezond is snijbiet?

Snijbiet zit vol gezonde minarelen en vitamines, zoals vitamine A, C en K, ijzer, magnesium en kalium. De vitamine A in snijbiet is belangrijk voor gezonde ogen en kan helpen bij het voorkomen van oogziekten zoals maculadegeneratie. De vezels en andere voedingstoffen in snijbiet kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat weer ideaal is voor mensen met diabetes. Snijbiet is een gezonde groente die een goede toevoeging is aan een gezond dieet.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Tomaten in de moestuin: de beste tips
Wat is wisselteelt?
Hoe kan je zaaien in de moestuin?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.