Moestuinieren voor beginners

Moestuinieren kan je leren. Uiteraard door ergens te beginnen en veel te oefenen. Maar door de juiste tips te lezen wordt het leuker en makkelijker!

Vloeibare biologische moestuinvoeding: 7 voordelen

Het gebruiken van plantenvoeding in je moestuin zorgt ervoor dat je moestuinplanten alle essentiële voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben voor een gezonde groei en een goede opbrengst. In deze blog geef ik zeven voordelen van vloeibare biologische moestuinvoeding.

Lees meer »

Wat is afharden en hoe kan je dat het beste doen?

Moestuinplantjes die je binnen hebt voorgezaaid en opgekweekt, kan je niet zomaar buiten in je moestuin uitplanten. Ze zijn daar nog te zwak voor en zullen het vaak niet overleven. Je moet de plantjes daarom eerst afharden. In deze blog leg ik je uit wat afharden is en vertel ik hoe je de zaailingen het beste kunt laten afharden. 

Lees meer »

Verspenen: hoe doe je dat?

Wanneer je zaailingen groot genoeg zijn moet je ze overplaatsen naar een groter potje. Dit noemen we verspenen, een term die je vaak tegenkomt bij het moestuineren. In het nieuwe potje kan de wortel van elk plantje goed groeien, omdat ze niet langer de voedingstoffen uit dezelfde grond halen, waardoor het ene plantje beter groeit dan de andere. In deze blog vertel ik je meer over het belang van verspenen van je zaailingen, wanneer je dat het beste kan doen en wat de beste manier is om te verspenen. Ook laat ik je zien dat niet elke groentesoort geschikt is om te verspenen. 

Lees meer »

Hoe kan je zaaien in de moestuin?

In de moestuin kan je de groentes en kruiden op verschillende manieren zaaien. Sommige soorten kan je direct buiten in de volle grond zaaien, maar andere soorten moeten juist binnen worden voorgezaaid. In deze blog leg ik uit welke verschillende manieren van zaaien er zijn en geef ik je tips om zo goed mogelijk te kunnen zaaien. 

Lees meer »

Wat is wisselteelt?

Je kan niet elk jaar dezelfde groentes kweken op hetzelfde stuk grond in je moestuin. Hiermee put je namelijk de bodem uit en wordt de kans op ziektes groter. Het is daarom belangrijk om wisselteelt toe te passen. In deze blog leg ik je uit wat wisselteelt is en hoe je dit kan toepassen in je moestuin.

Lees meer »

Wat is een moestuinplan?

Voordat je  begint met je moestuin, is het belangrijk om hiervoor een planning te maken: een moestuinplan. In het moestuinplan maak je een plan voor wat je wilt planten en waar dit komt te staan. Ook kan je hierin bijhouden wat er in je moestuin gebeurt. In deze blog leg ik uit wat een moestuinplan is, uit welke onderdelen een moestuinplan bestaat en wat de voordelen van een moestuinplan zijn. 

Lees meer »

Een moestuin beginnen met de no dig methode

De no dig methode, wat letterlijk "geen graafwerk" betekent, is een manier van moestuinieren waarbij je groentes kan kweken zonder de grond te spitten of om te woelen. In plaats daarvan leg je organisch materiaal, zoals compost, mulch of stro, bovenop de bodem. In deze blog leg ik je graag uit hoe jij een no-dig moestuin kunt beginnen en wat de voordelen hiervan zijn.

Lees meer »

Stappenplan voor het maken van je eigen vierkante meter moestuin

Heb je niet zoveel ruimte in je tuin, maar wil je toch graag je eigen moestuin beginnen? Maak dan een vierkante meter moestuinbak! Deze kan je in verschillende vakken verdelen, zodat je op een kleine ruimte verschillende groentes en kruiden kan kweken. In dit artikel lees je alles over hoe je deze moestuinbak in vier stappen kan maken, wat je nodig hebt en wat de aandachtspunten zijn.

Lees meer »

Een verhoogde houten moestuinbak maken in 4 stappen

Wil je graag je eigen moestuin, maar heb je weinig ruimte of grond die hier niet geschikt voor is? Maak dan een verhoogde moestuinbak! Een verhoogde moestuinbak kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt en kun je vullen met voedingsrijke grond. Een verhoogde moestuinbak is ook handig als je rugklachten hebt, zodat je niet hoeft te bukken. In deze blog leg ik je uit hoe je zelf in vier stappen een verhoogde moestuinbak kunt maken. Zo kun jij straks ook genieten van de groentes uit je eigen tuin! 

Lees meer »

Stappenplan voor het aanleggen van een moestuin

Wil jij een moestuin in je voor- of achtertuin beginnen en wil je weten hoe je deze het beste kan aanleggen en waar je op moet letten? Lees dan dit handige stappenplan voor het aanleggen van een moestuin en gebruik de nuttige tips om je moestuin tot een succes te maken.

Lees meer »

Wat is de beste plek om een moestuin te beginnen?

Om zo veel mogelijk plezier van je moestuin te hebben, is het goed om deze op de juiste plek te beginnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je let op het aantal zonuren en de kwaliteit van de grond. Wil je graag een moestuin beginnen, maar weet je niet zo goed welke plek in je tuin hier het meest geschikt voor is? Lees dan verder voor mijn tips die je kan gebruiken om de beste plek voor je moestuin te bepalen.

Lees meer »