Elf makkelijke groentes om zelf te kweken

Gepubliceerd op 23 augustus 2024 om 14:11

Eten uit eigen tuin is super. Een lekkere salade of een groentesoep bijvoorbeeld. Maar wat zijn nu makkelijke groentes om mee te beginnen? In deze blog laten we je zien welke groentesoorten je makkelijk zelf kan kweken. 

1. Radijs

Ben je net begonnen met een moestuin en heb je nog niet zulke groene vingers? Met radijsjes kan het bijna niet fout gaan. Ze groeien makkelijk en snel. Een perfecte manier dus om te starten met moestuinieren.

Radijszaadjes kiemen supersnel: je ziet de zaailingen vaak al na een dag of zeven.

Radijsjes moet je nooit verplanten: dan beschadig je de wortel en groeien er geen radijsjes aan. Om dezelfde reden moet je ze zorgvuldig uitdunnen met een schaar.

Net zoals met radijsjes zit je met roden bieten eigenlijk altijd goed. En de mooie rode stengels en frisse groene bladeren zorgen voor meer kleur in je moestuin.

Bieten zijn super gezond. Ze zitten propvol vitamine: vooral C en foliumzuur. Ook zitten er veel mineralen in: mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. De rode kleurstof is heel goed voor je bloedvaten.

Extra leuk is dat je niet alleen de bieten kunt eten, maar ook het blad. Het zit vol met caroteen en mineralen.

Courgettes zijn handig als je nog weinig ervaring hebt met moestuinieren. Eenmaal geplant vinden ze gemakkelijk een weg in je moestuin. Een courgette groeit heel snel: na zes weken kan je al oogsten. De planten worden groot, daarom is één plant per vierkante meter genoeg.

Zelf courgette kweken is (bijna) net zo makkelijk als een courgetteplant kopen in het tuincentrum. Deze planten groeien namelijk vreselijk snel en van slechts één of twee planten voed je al snel een heel gezin. Ga dus zelf aan de slag met courgette zaaien en ontdek hoe simpel en leuk dat is! Het enige wat ze vragen is veel voeding en water, want het zijn hongerige planten. Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden.

4. Pluksla

In tegenstelling tot andere soorten sla, vormt pluksla geen krop. De plantjes groeien uit tot losse bladeren die meestal jong geoogst worden. Als je de bladeren laat doorgroeien, kunnen ze vrij groot worden. De bladeren zijn zacht en hebben een milde smaak. Na het plukken of afknippen van de blaadjes, zullen de bladeren opnieuw uitlopen en kan je dus een tweede keer oogsten.

In pluksla zitten niet zo heel veel vitamines en mineralen, maar wat er in zit is goed voor ons lichaam en onze gezondheid. En alle beetjes helpen, toch? Er zit vitamine A in pluksla, en ook wat B11 en C, ijzer en kalium.

Komkommers zijn makkelijk te kweken in je eigen tuin. De planten houden van warmte en hebben niet al te veel water nodig. Weinig geduld? Dan is de snackkomkommer geschikt voor jou. Deze kan je al binnen twee weken oogsten.

Komkommer kweken is een van de leukste moestuin activiteiten voor de zomer. Je hoeft niet eens een moestuin te hebben, een grote pot, bak of moestuinbak is al voldoende om je eigen komkommers te zaaien en kweken. Iedereen heeft in zijn tuin wel een zonnige beschutte plek om succesvol komkommers te kweken.

6. Rucola

Wil je wat meer pit in je salade? Rucola is heerlijk smaakvol en heel makkelijk te kweken in je moestuin. Rucola kiemt makkelijk in de zon, maar kan ook prima in de halfschaduw. Je kunt rucola ook in potten kweken.

Rucola is het jonge blaadje van mosterdkruid. De blaadjes zijn smal, donkergroen van kleur en sterk ingesneden. Rucola kun je het best kweken op een vochtige grond. Voorkom dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak van rucola bitter.

7. Pompoen

Bij pompoenen denk je waarschijnlijk aan de herfst. Maar met het zaaien van de pompoen moet je er al vroeg bij zijn! Zorg ook voor voldoende ruimte, pompoenen nemen namelijk veel ruimte in beslag. Of je zou al de hoogte in moeten gaan.

Pompoen is misschien wel de makkelijkste groente om in je eigen tuin te laten groeien. Het enige dat pompoenen nodig hebben is veel zonlicht en voldoende water.

De pompoen is een supergroente, niet alleen wegens zijn afmeting, maar ook omdat de vruchtgroente veel vitamine A bevat. Pompoen kan je gebruiken in gerechten zoals taart, cake, soep en koekjes. Aangezien pompoen een caloriearme vrucht is, past het ook goed in een dieet.

Bosui, sla-ui of lente-ui, zo mag je ze allemaal noemen. Geef de plantjes de ruimte en houd minimaal 2,5 cm afstand tussen elke plant. Hoe dichter op elkaar, hoe dunner de lente-ui. De lente-ui is winterhard, daarom kan je ze al vroeg in het voorjaar planten. Geef ze genoeg water, want de lente-uitjes staan niet graag droog. 

Lente-uien zijn uien, die geoogst worden voordat de knol begint te groeien. De lente-ui is lang en recht met eetbare bladeren en een pittige smaak. De wortel aan onderkant van de steel is wit met een duidelijke overgang naar een heldere, smaragdgroene kleur.

9. Wortel

Geduld is een schone zaak als je wortels zaait. Wortels doen er namelijk drie maanden over om uit te groeien. En pas na drie tot vier weken beginnen ze met kiemen. Maar laat je hierdoor niet tegenhouden, als ze eenmaal groeien heb je er weinig omkijken naar. Wortel zaaien doe je in luchtige grond in de volle zon. 

De wortel, ook peen genoemd, wordt gekweekt om de eetbare wortel. Het is een veelzijdige en populaire groente die je op allerlei manieren kunt eten: ook rauw. Zelfs het loof is eetbaar.

Wortels zijn rijk aan vitamine A, B1, B2 en B6, C, en een grote dosis bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Daarnaast zitten er de mineralen calcium en kalium in (voor sterke botten) en ook nog eens veel vezels voor een gezonde darmwerking. Vlak ook het loof niet uit: vol vitaminen en mineralen als calcium, kalium, vitamine C en K.

10. Prei

Met prei kan je alle kanten op, bijvoorbeeld door een lekkere ovenschotel. Prei houdt van een luchtige, voedingsrijke bodem. Zaai prei in de grond, minimaal 20 centimeter diep. Zo krijgen ze een lange witte schacht. Vroegbloeiende prei kan je in maart binnen voorzaaien en vanaf mei in de volle grond plaatsen. Late prei kan je vanaf half april voorzaaien. Verplaats ze naar de volle grond zodra ze de dikte van een potlood hebben.

Van oudsher is prei een echte herfst- en wintergroente, maar dankzij de vele nieuwe rassen kunnen we het hele jaar door prei kweken. Als moestuinierder kun je kiezen tussen zomer-, herfst- en winterteelt. Wanneer je voor zomerteelt kiest begin je in januari met zaaien, herfstteelt in maart en voor de winterteelt begin je in april. Voor het opkweken van prei moet je een temperatuur van boven de 18°C hanteren. Zo voorkom je dat de planten bij een lagere temperatuur vroegtijdig gaan bloeien.

11. Tomaat

Niet de allermakkelijkste groente, maar wel een topper. Als je een klein beetje uitdaging zoekt kun je tomaat in een kas groeien of in de volle grond. Tomaat staat graag in de zon en lekker warm. Je kunt ze vanaf juni in de tuin zetten, uit de wind en in de zon. Wanneer je eenmaal begint met tomaten zaaien, wil je dat elk jaar weer doen! Je eigen tomaten kweken is ontzettend leuk en bovendien niet moeilijk.

Tomaten zijn makkelijk uit zaad op te kweken. Binnen twee weken na het zaaien komen de zaailingen op. Hard de planten bij goed weer in mei af voordat je ze uitplant. Of kweek ze in de kas, of in een pot op het terras.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.