Kweken in plantzakken: voor- en nadelen

Kweken in potten of bakken is ideaal als je geen tuin of beperkte ruimte hebt. Zelfs als je een grote tuin hebt, kunnen potten en bakken je de nodige flexibiliteit geven. Echter zijn potten vaak zwaar om te verplaatsen. Aan het einde van het seizoen nemen de lege potten ook nog veel plek in. Plantzakken bieden alle voordelen van potten en nog meer. In deze blog zet ik alle voor- en nadelen van kweken in plantzakken op een rijtje.

Moestuin in plantzakken

Voordelen van kweken in plantzakken

 

Makkelijk om te verplaatsen

Plantzakken zijn makkelijk te verplaatsen. Dit kan handig zijn bij extreem warm weer of als het veel regent. Tijdens de droogtepiek in de zomer, verplaats ik de zakken naar een schaduwrijke plek in de tuin. Bij veel regen kun je tomaten in plantzakken makkelijk verplaatsen naar een overdekte plek. Hierdoor is de kans kleiner dat de tomaten openbarsten of Phytophthora krijgenKoop wel stevige plantzakken met handvatten aan de zijkant, zoals de plantzakken van Vigoroot. Goedkopere zakken kunnen snel kapot gaan tijdens het verplaatsen.

Je bent niet gebonden aan wisselteelt

Kweek niet elk jaar dezelfde groenten op dezelfde plek. Door je gewassen elk jaar op een andere plek te kweken, raakt de grond minder uitgeput en voorkom je dat er virussen en ziektes in de grond blijven zitten. Helaas is het toepassen van wisselteelt niet altijd zo eenvoudig. Vooral als je weinig zonnige plekken hebt. Bij plantzakken kun je de grond makkelijk verwisselen. Zo kun je weer op dezelfde plek, hetzelfde gewas kweken. 

Makkelijk om op te bergen

Mocht je een jaartje minder willen gaan kweken, dan kun je de zakken wassen, opvouwen en opbergen. In tegenstelling tot potten en bakken nemen ze weinig plek in.

 

Betere wortelgroei 

Bij het gebruiken van normale potten kunnen de wortels potgebonden raken. De wortels kunnen aan de onderkant nergens naartoe en zullen in een spiraalvormige manier groeien. Hierdoor kan de plant verstikken in zijn eigen wortels. De luchtdoorlatende stof van de plantzakken, voorkomt dat de wortels te lang worden. Het stimuleert juist meer wortelgroei aan de zijkanten. De wortels stoppen met groeien zodra ze in contact komen met lucht. Als tegenprestatie gaat de plant meer zijwortels maken. Hierdoor wordt de grond in de zak optimaal gebruikt

 

Betere drainage

Vaak hebben potten maar een klein drainage gat. Mijn ervaring is dat dit vaak niet genoeg is. Daarom doe ik nog een laag hydrokorrels aan de onderkant. Met plantzakken is dit niet nodig. Goede plantzakken zijn gemaakt van poreus materiaal, waardoor water aan alle kanten weg kan.

 

Nadelen van plantzakken

 

Meer water en voeding nodig

Helaas betekent betere drainage ook snellere uitdroging. Door de beperktere ruimte, hebben de planten alleen de voeding in de plantzak tot hun beschikking. Planten in plantzakken moet je vaker water en voeding geven. Een laag mulch (bijvoorbeeld houtsnippers) helpt trouwens goed tegen uitdroging. Aan plantzakken is het makkelijk te zien of je water moet geven. Als de onderkant droog aanvoelt, dan weet je dat het weer tijd is om water te geven.

 

Luchtigere grond nodig 

Door water te geven wordt de grond elke keer compacter. In een plantzak of pot heb je weinig wormen of andere vorm van bodemleven die de grond luchtig houden. Daarom is het belangrijk om luchtige grond te gebruiken. Gebruik potgrond of compost en geen tuinaarde om je plantzakken mee te vullen.

 

Zelf gebruik ik graag plantzakken. Voornamelijk omdat ik altijd ruimte te kort heb, waardoor ik niet altijd uitkom met de wisselteelt. Vooral pepers en aardappelen kweek ik graag ik plantzakken. 

 

Dit artikel is geschreven door Estefhany Yeung van BinnenBuitenBloei. Op de website https://binnenbuitenbloei.nl/ vind je meer groene tips en inspiratie voor je moestuin, plukbloemen en kamerplanten. BinnenBuitenBloei is ook te volgen op Instagram en Facebook (@BinnenBuitenBloei).

 

Dit vind je vast ook interessant:

Moestuinzaden voor de plantzakken
Stappenplan voor het maken van je eigen vierkante meter moestuin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.