Kiemgroente kweken in je eigen keuken

Gepubliceerd op 23 augustus 2024 om 13:23

Het kweken van je eigen groente wordt steeds populairder. Maar niet iedereen heeft de ruimte om een eigen moestuin aan te leggen. Kiemgroentes zijn hiervoor de perfecte oplossing, want ze nemen weinig ruimte in beslag. Je kan ze opkweken in je eigen keuken of op de vensterbank.  De groentes zijn vol van smaak en zitten boordevol vitamines en mineralen. Maar wat heb je nodig en hoe werkt het nou precies? Je leest het in deze blog. 

Microgroenten kweken in je eigen keuken

Wat zijn kiemgroentes?

Kiemgroentes of spruitgroentes zijn de kiemen van zaden die aan het groeien worden gebracht met behulp van water. Misschien herinner je het nog van vroeger dat je tijdens de biologieles tuinkers hebt opgekweekt op een watje? Dat is een heel bekend voorbeeld van kiemgroente. Doordat je de groentes tijdens de eerste fasen van het groeiproces oogst, kan je ze vaak al binnen een week oogsten. Op dit moment zitten de plantjes vol met vitamines en mineralen. Ook de smaak van de groenten proef je al terug in dit miniplantje! 

 

Kiemen en microgroenten

Binnen de kiemgroentes wordt onderscheid gemaakt tussen kiemen en microgroente. Kiemen oogst je tijdens de eerste fase van het groeiproces, wanneer het plantje nog geen blaadjes heeft ontwikkeld. Enkele voorbeelden zijn alfalfalinzen en taugé. Microgroentes laat je iets langer groeien dan de kiemen. Je oogst ze wanneer de zaadjes blaadjes hebben ontwikkeld. De soorten die als microgroente gekweekt kunnen worden zijn: mosterdkers, rucolakers en tuinkers. Er zijn ook soorten die als kiem én als microgroente worden gekweekt, zoals broccolikers en koolrabi.

 

Organische zaden

Van de kiemgroentes wordt niet alleen het kiemgedeelte gegeten, maar ook de zaden. Het is daarom belangrijk om zaden te gebruiken die geen chemische behandeling hebben ondergaan. Let er daarom op dat er bij het het telen van de zaden die je gebruikt geen gebruik is gemaakt van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Organische en biologische zaden zijn geschikt om als kiemgroente te gebruiken. 

 

Het kweken van kiemgroentes

Kiemgroentes worden gekweekt met behulp van water en een groeimedium. Je kan hiervoor een watje of bakje gebruiken, maar er zijn ook handige kweekhulpjes. Voor de kiemen kan je een kiempotje of kweektoren gebruiken. Voor de microgroentes gebruik je het beste een kiemschaaltje. Microgroentes ontwikkelen namelijk wortels en deze wortelen in het water dat onderin het kiemschaaltje zit. 
Voordat je begint, kan je de zaden het beste een nacht laten weken in water. Giet het water na deze nacht af en spoel de zaden af. Daarna doe je de zaden in het door jou gekozen groeimedium.

 

kiemgroenten

Kiemen kweken in een kiempotje

Het is belangrijk om de kiemen tweemaal per dag met kraanwater te spoelen. Doe dit grondig en met een harde straal water, totdat het water weer helder is. Giet het water daarna af. Het is belangrijk dat al het water wegloopt, dus laat het potje eventueel nog een tijdje op de kop staan, totdat al het water weggestroomd is. Wanneer de temperatuur hoog is, bijvoorbeeld in de zomer, moet drie keer per dag worden gespoeld. 

 

Kiemen kweken in een kweektoren

In de kweektoren kunnen drie soorten kiemen tegelijk worden gekweekt. Spoel de zaden twee keer per dag, door 700 mL water in de bovenste kweeklaag te schenken. Het water stroomt vanzelf naar de lagere kweekbakjes en eindigt uiteindelijk in de onderste bak, de lekbak. Dit water is erg voedzaam en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om planten water te geven. Je kan er ook voor kiezen om de lagen per stuk onder de kraan te spoelen. Stapel de bakjes daarna weer op elkaar op de lekbak, om het laatste water daarin op te vangen. Bij hoge temperaturen, zoals in de zomer, moet driemaal per dag worden gespoeld. 

Nu 25% korting op de kweektoren ---->> KWEEKTOREN

 

Microgroentes kweken op een kiemschaaltje

Na het weken en afspoelen verspreid je de zaden over het rooster van het kiemschaaltje. Zorg ervoor dat de zaadjes elkaar zo min mogelijk raken. Je kan ze makkelijker verspreiden met een lepel. Vul het schaaltje daarna tot aan het rooster met water. Vul het water dagelijks bij. Wanneer de plantjes ongeveer drie tot vijf centimeter hoog zijn, kan je ze oogsten. Dit doe je door ze net boven de zaden af te knippen. 

 

Waarvoor kan je kiemgroentes gebruiken?

Na het oogsten van je kiemgroentes, kan je ze verwerken in warme of koude gerechten. Het is ook lekker om ze te verwerken in een smoothie of pesto. Dompel de kiemgroentes voor gebruik een aantal seconden in kokend water, of wok ze mee in je gerecht. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten en mosterdkers smaakt heerlijk door een aardappelpuree of mosterdsoep. Hoewel de plantjes nog heel klein zijn, zijn ze toch vol van smaak en zitten ze vol met vitamines en mineralen. 

 

Hoe kan ik kiemgroentes bewaren?

Kiemgroenten kunnen enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Spoel de zaden na het oogsten af met stromend water en laat ze opdrogen op bijvoorbeeld een stukje keukenpapier. Bewaar ze daarna goed afgedekt in de koelkast. Doe voor gebruik altijd een check of de zaden nog goed zijn.

 

Dit vind je vast ook interessant:

Vijf leuke feitjes over kiemgroenten
Kweekbakjes voor kiemgroente
Kiemzaden assortiment

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.