Radijzen zijn een makkelijke groentesoort om te zaaien in je moestuin. Radijs is daarom zeer geschikt voor beginners, of voor het moestuinieren met kinderen. In deze blog vertel ik je wat radijzen zijn, welke soorten er zijn en geef ik je tips voor het zaaien, oogsten, bewaren en eten van radijzen.
Wat zijn radijzen?
De radijs valt onder de familie van de wortelgroenten. Het zijn namelijk de wortels van de radijzen die je eet. Je kan radijzen herkennen aan de ronde of ovale vorm en de knapperige textuur. Radijzen zijn er in allerlei kleuren zoals wit, geel, roze, rood en paars. Elke radijs smaakt anders. Ze hebben vaak een pittige smaak, die varieert van mild tot scherp.
Welke soorten radijzen zijn er?
Zoals je net al hebt gelezen, zijn radijzen er in verschillende soorten en kleuren. Dit zijn de meest voorkomende soorten:
-
Rode radijs: de rode radijs is de meest bekende radijzensoort. Deze radijzen hebben een felrode schil en een witte binnenkant met een pittige smaak. Voorbeelden zijn de 'Cherry Belle' en 'Radijs Saxa 2'.
-
Witte radijs (Daikon): witte radijzen zijn veel groter dan de rode varianten en hebben een lange, witte wortel met een milde smaak. Witte radijzen worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Deze radijzen kunnen rauw of gekookt gegeten worden.
-
Zwarte radijs: de zwarte radijs heeft een zwarte schil en een witte binnenkant. Ze hebben een krachtige, scherpe smaak en worden vaak gebruikt in salades of als garnering.
-
Paarse of violette radijs: paarse radijzen hebben een paarse schil en een witte of lichtroze binnenkant. Ze combineren het knapperige van radijzen met een milde, pittige smaak.
- Ovale radijs: ovale radijzen zijn vaak groter en ovaler van vorm. Ze variëren in kleur van wit tot rood en hebben een milde, iets zoetige smaak.
- Rettich: rettich staat ook bekend als de 'Japanse radijs'. Deze witte radijs heeft een milde smaak en een langwerpige vorm. Hieronder zie je hoe rettich er uit ziet.
De beste manier om radijzen te zaaien
Radijzen zijn vrij makkelijk om te zaaien en ze groeien relatief snel. Na het zaaien zie je snel resultaat. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het zaaien van radijzen:
- Radijzen groeien het beste op een zonnige plaats. Kies daarom een zonnige plek in je moestuin om de radijzen te zaaien. Werk de grond goed los en verwijder eventuele stenen en onkruid. Door de grond goed los te maken, help je de wortels van de radijzen om beter te groeien.
- Maak rijen in de grond, met een afstand van ongeveer vijftien tot twintig centimeter tussen de rijen.
- Zaai de radijszaden op een diepte van ongeveer één centimeter, met een afstand van twee centimeter tussen de zaadjes in de rij.
- Bedek de zaden met een dun laagje aarde en druk dit voorzichtig aan.
- Sproei tenslotte met een gieter wat water op de plek waar je de radijzen hebt gezaaid en blijf daarna ook regelmatig water geven.
Nadat de zaailingen opkomen, kun je ze het beste uitdunnen, zodat de radijzen genoeg ruimte hebben om te groeien. Bij het uitdunnen kan je een afstand van ongeveer vijf centimeter tussen de radijzen aanhouden. Zorg er ook na het ontkiemen voor dat de radijzen voldoende water krijgen.
Wanneer kun je radijzen zaaien?
Radijzen kan je bijna het hele jaar door zaaien. Als je een kas hebt, kan je vanaf half februari tot en met maart beginnen met het zaaien van radijzen. Buiten in de volle grond zaaien kan je doen vanaf maart tot en met augustus. Het mooie aan de radijs is dat ze snel groeien en dat je ze overal kunt zaaien, omdat ze nemen weinig ruimte nodig hebben. Heb je een gaatje vrij tussen wat andere groentes? Dan past de radijs hier goed tussen. Let daarbij wel op dat je niet naast slechte buren van radijzen zaait.
Goede en slechte buren van radijzen
Elke groentesoort doet het beter naast bepaalde groentesoorten en minder goed naast andere soorten groentes. Dit noemen we goede een slechte buren van een groente.
Goede buren van radijzen zijn sla, wortels, bonen, spinazie en koolsoorten. Bonen zorgen bijvoorbeeld voor stikstof in de grond, wat goed is voor de groei van radijzen. Daarnaast kunnen radijzen helpen bij het afschrikken van plagen die kool aantrekken.
Slechte buren van radijzen zijn komkommers, aardappelen, meloenen en dille. Aardappels verdringen de radijzen en beperken ze daardoor in hun groei. Komkommers en meloenen hebben dezelfde voedingsstoffen nodig als radijzen en daardoor remmen deze groentesoorten de groei van de radijzen.
Wanneer kun je radijzen oogsten?
De radijs kun je vaak al na vier tot vijf weken oogsten! De meeste radijzen zijn klaar als het bolletje ongeveer twee tot drie centimeter in doorsnee is. Je ziet dan vaak een stukje van de bol boven de grond uit steken. Je kan controleren of de radijs rijp is door voorzichtig in de grond te voelen. De radijs moet stevig zijn. Als hij sponsachtig aanvoelt, betekent dit dat de radijs overrijp is geworden. De radijs is dan vaak minder lekker en taai van smaak. Als je het niet zeker weet, kan je altijd een radijs oogsten en proeven hoe de smaak is. Als het warm is, groeien de radijzen extra snel, dus houd ze dan goed in de gaten.
Radijzen bewaren
Snij de bladeren van de radijzen na het oogsten af, maar laat een klein stukje van de steel zitten. Spoel de radijzen af om de grond te verwijderen en droog ze daarna goed af. Leg de radijzen dan met een vochtig stukje keukenpapier in een afgesloten bakje. Je kan de radijzen zo ongeveer een week bewaren. Je kan radijzen ook blancheren en invriezen, maar daarna zijn ze niet meer knapperig.
Radijzen in de keuken
Radijs is erg gezond. Het kleine bolletje bestaat voor 94% uit water, wat het een gezond tussendoortje maakt. Radijzen zijn laag in calorieën (2 kcal) en rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C, foliumzuur en kalium. Ze bevatten ook antioxidanten en vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Je kan radijzen zowel rauw als gebakken eten.
Rauwe radijzen verwerken in gerechten
Je kan radijzen verwerken in salades door ze in dunne plakjes te snijden of te raspen. Je salade krijgt zo een pittige bite. Radijs past goed bij feta, rucola en komkommer. Je kan radijzen ook eten als snack. Combineer ze bijvoorbeeld met hummus of een yoghurtdressing. Ook als broodbeleg is radijs erg lekker. Beleg je brood bijvoorbeeld met radijzen en roomkaas en strooi daar een beetje zout en peper overheen.
Radijzen wokken of grillen
Radijzen smaken erg goed in wokgerechten of roerbakschotels. Combineer ze bijvoorbeeld met paprika, broccoli, tofu of kip. Ook gegrilld smaken radijzen erg goed. Maak bijvoorbeeld een spiesje met radijzen, courgette en paprika en grill deze op de barbecue.
Radijs kweken als kiemgroente en microgroente
Naast het kweken van radijzen in de moestuin, kan je ook gemakkelijk radijzen kweken als kiemgroente of microgroente. Dit kan je binnen in je eigen keuken doen, zelfs in de koude wintermaanden. Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn kiemzaden, water en een kweekbakje. Lees alles over het kweken van kiemgroente in mijn blog Kiemgroente kweken in je eigen keuken.
Dit vind je vast ook interessant:
Elf makkelijke groentes om zelf te kweken
Reactie plaatsen
Reacties