De moestuin in november

Gepubliceerd op 23 augustus 2024 om 14:27

Het wordt buiten steeds kouder en de winter laat zich af en toe al even zien. Je denkt daarom vast dat er deze maand weinig te doen is in de moestuin, maar niets is minder waar! Je kan nog steeds oogsten en zaaien, zowel binnen als buiten. Ook is het tijd om je moestuin voor te bereiden op het volgende moestuinseizoen. In deze blog deel ik vijf dingen die ik deze maand ga doen. 

 

1. Winterknoflook en winteruien poten

November is een goede maand om winterknoflook en -uien te poten. De bollen hebben namelijk een periode van kou nodig om te kunnen groeien. Als je de bollen in november poot, profiteren ze van de koude temperatuur in de winter en zo bevorder je de groei. Winterknoflook en winteruien hebben enkele maanden tijd nodig om te groeien. Als je ze deze maand poot, krijgen ze voldoende tijd om groot te worden en kan je ze oogsten in juni of juli. 

 

2. Laatbloeiers oogsten

Deze maand oogst ik de laatste wortels, bieten en slasoorten uit mijn moestuin. Het is belangrijk dat je dit doet voordat het gaat vriezen, omdat deze soorten niet tegen vorst kunnen. Na het oogsten van de bieten en wortels verwijder ik eerst zo veel mogelijk aarde. Daarna laat ik ze een paar uur drogen op een goed geventileerde plaats en borstel ik de rest van de aarde eraf met een kleine veger. Van de bladeren laat ik ongeveer 2 centimeter zitten en de rest snijd ik af. Vervolgens wikkel ik ze in een vochtige doek en bewaar ik ze in de koelkast. Zo kan je de bieten en wortels tot vier weken bewaren. 

 

3. Moestuingrond voorbereiden op het volgende seizoen

Het is tijd om je moestuin voor te bereiden op het volgende moestuinseizoen. Maak de moestuinbedden leeg en verwijder overgebleven plantenresten en onkruid. Daarna kan je de grond verrijken door middel van mulchen, composten of het zaaien van een groenbemester.

 

- Mulchen

Mulchen is het bedekken van de aarde met een laagje organisch materiaal. Je kan hier bijvoorbeeld bladeren, stro of houtsnippers voor gebruiken. Door te mulchen verbeter je de bodemkwaliteit doordat het organische materiaal na een tijdje begint af te breken en daardoor voedingstoffen toevoegt aan de aarde. Ook rem je de groei van onkruid. 

- Compost verspreiden

Je kan de bodem ook verrijken door composten in je moestuinbedden te verspreiden. Let erop dat je compost gebruikt die geen ziektes of onkruidkiemen bevat. Je kan hier bijvoorbeeld je eigen compost of wormencompost voor gebruiken. Begin met het verspreiden van een laagje compost van vijf tot tien centimeter over je moestuinbedden. Daarna kan je de compost met de grond mengen door te harken of schoffelen. Geeft de grond vervolgens water. Tijdens de winter zal de compost langzaam afbreken en de grond voorzien van extra voedingsstoffen. 

- Groenbemester zaaien

Door een groenbemester te zaaien, verbeter je de bodemkwaliteit en zorg je ervoor dat de groei van onkruid wordt verminderd. Begin november kan de groenbemester winterrogge nog worden gezaaid. Zaai de winterrogge in je moestuinbedden en bedek het zaad met een dun laagje aarde. Geef daarna voldoende water. Tijdens de herfst zal de winterrogge beginnen te groeien en tijdens de winter blijft het groen. In het voorjaar, voordat de winterrogge zaden aanmaakt, kunnen de planten worden teruggesnoeid. Laat de plantresten in het moestuinbed liggen, zodat het organisch materiaal wordt toegevoegd aan de bodem. Voordat je nieuwe moestuinplanten gaat uitplanten in het moestuinbed, kan je de grond omspitten of de resten verwijderen. 

 

4. Zaaien in de koude kas

Ik ga mijn koude kas gebruiken om in deze maand nog iets te zaaien. Winterpostelein, spinazie en veldsla kunnen prima in november worden gezaaid in de koude kas. Door in de koude kas te zaaien, hebben de zaden een warmere omgeving om te ontkiemen en groeien. Ze kunnen goed tegen de lagere temperatuur en ze blijven groeien, zelfs als de buitentemperatuur daalt. Winterpostelein, spinazie en veldsla die je in november in de koude kas zaait, kan je in het vroege voorjaar al oogsten. Zo profiteer je van een vroege oogst in het nieuwe jaar. 

 

5. Kiemgroente kweken in je keuken

Het is leuk om je moestuin binnen in het klein voort te zetten in je eigen keuken. Je kan bijvoorbeeld taugé of een lekkere salademix kweken. Kiemgroente oogst je in de eerste groeifase van het zaadje, nog voordat het blaadjes krijgt. Je kan binnen een week al oogsten en het is super makkelijk: het enige dat je nodig hebt is water, kiemzaden en een kweekschaal. Je leest hier alles over het kweken van kiemgroentes

 

Veel plezier in je moestuin deze maand!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.